28 januari 2014

Afghanistanmissie

Ik was voorstander van een politiemissie, een jaar of wat geleden. Mits het maar haalbaar zou zijn. De realiteit van vandaag is helaas dat het zeer onwaarschijnlijk is dat zo’n missie gaat slagen. Met slagen bedoel ik dan dat het lukt om hier een politiemacht op te leiden die niet overloopt of weggekocht wordt door de Taliban of een ander groepering die hun wetten op wil dringen aan vele anderen. Die bovendien als politiemacht aan de slag kan in plaats van mee te moeten vechten. Nu het toch zo is besloten door het kabinet vrees ik voor ongelukken en slachtoffers. Ik vind het dan ook een foute keuze die nu gemaakt is. Betreurenswaardig, nu maar waarschijnlijk nog meer over een jaar. Groot leed en klein leed staat ons te wachten.

En klein leed was er afgelopen week. Groen links krijgt de klappen van de landelijke keuze wel achter een politiemissie te staan. Wat mij betreft de grootste klap tot nu is het vertrek van Rudi van der Made uit de Helmondse politiek. Diep respect heb ik voor mensen met principes. Principes die belangrijker zijn dan populaire keuzes van alledag, zeker in de politiek. Het toont aan de burger dat niet alles draait om eigen gewin.

Maar zo’n keuze heeft me wel aan het denken gezet.

Wij functioneren allen in een parlementaire democratie waarbij meestal de meerderheid beslist. Zo hebben we dat afgesproken.

Ik vind het fair dat de tegenstanders kritisch blijven aangeven dat dit niet de juiste keuze was maar zij moeten nu ook de ruimte geven aan de gemaakte keuze. Ik heb me, alweer behoorlijk lang geleden, aangesloten bij een politieke partij. Niet omdat ik het met alles eens ben maar in grote lijnen met het beginselprogramma en een zeer groot deel van de standpunten. Als ik geconfronteerd zou worden met een principiële keuze waar ik het niet mee eens ben zou ik er dan ook uitstappen of zou ik proberen medestanders te krijgen? Het laatste lijkt de beste keuze maar ook de meest lastige. Als er geen perspectief zou zijn op aanpassing van het standpunt en het onderwerp belangrijk genoeg is dan rest slechts het afscheid. Zou dat hier het geval zijn? Het partijcongres van Groen links geeft dit wel zo aan.

Jammer dat we op deze manier een goed politicus verliezen.

Peter van Stiphout

www.petervanstiphout.nl