28 januari 2014

Bezuinigingen

Afgelopen vrijdag 24 september is hij gepubliceerd: de concept begroting voor 2011 van de gemeente Helmond. Op een sobere bijeenkomst werd hij in Boscotondo door wethouder van financiën, mevrouw Yvonne van Mierlo gepresenteerd. Haar aanstekelijk enthousiasme zorgt er bijna voor dat je er de moed in gaat houden maar de cijfers vielen niet mee.

Natuurlijk, we zijn met zijn allen al lang op de hoogte dat er bezuinigd zal moeten worden. In de voorjaarsnotitie was de lijn al uitgezet. En de afgelopen weken druppelden enkele voorgenomen bezuinigingen al door.

De mogelijke sluiting van de wijkfilialen van de bibliotheek hebben al veel losgemaakt bij Helmondse burgers. Het bibliotheekbestuur zal het voortaan met 3,4 ton minder moeten doen. De lidmaatschapstarieven moeten daarnaast omhoog, daarmee moet 60.000,= extra binnenkomen zodat ook dit bedrag door de gemeente kan worden bezuinigd op de subsidie. U heeft er vast al eerder van gehoord. Veel leners/lezers die hun boeken halen bij het filiaal in Helmond-Noord, Brouwhuis of Mierlo-Hout hebben de moeite genomen om de raadsleden te bestoken met mailtjes waarin zij bijna smeken om de filialen te behouden. Hun argumenten zijn sterk en valide: voor jonge kinderen, minder mobile ouderen en lichamelijk beperkten wordt het wel erg moeilijk te blijven lenen als zij op de bieb op de Watermolenwal zijn aangewezen. En hoe belangrijk lezen is ga ik u niet meer uitleggen, medecolumniste Ling Ko schreef daar eerder een boeiende column op dit weblog over. Daarbij komt ook het argument van de sociale functie die de bieb in de wijken vervult.

Het motto van het college bij de bezuinigingen is: versterken van zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen. Dat klinkt goed! Zelfredzaamheid en eigen kracht betekend dat je het zelf kan. Dat levert zelfvertrouwen en meer plezier in het leven. Hele positieve dingen dus. Maar zelfredzaamheid en de eigen kracht betekend ook dat je het zelf moet doen, je eigen broek moet ophouden. Dat kan helaas niet iedereen en de kans bestaat dat dadelijk blijkt dat er een grotere groep is ontstaan die dat niet meer kan doordat een hoop (financiële) hulpmiddelen zijn wegbezuinigd. Hulp in het huishouden door bezuinigingen op de WMO, hulpmiddelen als scootmobielen die onbereikbaar werden door de eigen bijdrage, hulp in de vorm van hulpverlening door gemeentelijke instanties die het met minder ambtenaren en geld moeten doen en dus hun hulpverstrekking verminderen moeten. Zo zijn er nog wel een paar te verzinnen.

Bezuinigen zal moeten, daarover geen misverstand. En dat zullen we ook allemaal merken en daar zullen we niet blij van worden, dat is zeker. Maar bezuinigingen moeten eerlijk gespreid worden. Wie meer kan missen zal iets meer moeten inleveren dan diegenen (personen, organisaties en bedrijven) voor wie het water toch al aan de lippen staat. Als PvdA-fractie zullen we de bezuinigingen daarom ook niet beoordelen op de behaalde bedragen maar op de geboden oplossingen om die bezuiniging op te vangen.

Mirjam van der Pijl

PvdA gemeenteraadsfractie Helmond

Ockenburghpark 3

tel: 770129

Email: mirjamvanderpijl@chello.nl

Mirjam publiceert elke 6 weken een column op “De Weblog van Helmond”.