28 januari 2014

Politiek op zijn Hellemonds

In de politiek ben ik geen nieuweling. In Helmond wel!

In mijn eerste weblog op dit echt Helmonds en interactief informatiekanaal zal ik me dan ook eerst even aan jullie allen voorstellen.
Mijn naam is Mirjam van der Pijl, raadslid voor de Helmondse PvdA. Ik ben geboren in 1956 (je vraagt tenslotte een vrouw niet naar haar leeftijd), ik ben getrouwd en ik ben mijn echtgenoot al ruim 35 jaar trouw en we hebben samen 3 volwassen zoons die op zichzelf wonen. Echtgenoot Wil is najaar 2008 fulltime in Eindhoven gaan werken en dat was de reden om naar deze kant van het land te verhuizen. Dat deed ik graag want 35 jaar geleden werd ik in Eindhoven 2x verliefd; op mijn huidige man en op Brabant! Dat het Helmond werd was min of meer toeval, maar ja, als je het mooiste woonplekje van Brabant kunt kopen en het staat in Helmond, dan ben je gauw verkocht.

Mijn kennismaking met Helmond en de Helmonders is me heel erg goed bevallen. Ik vind het echt geweldig om hier te wonen.
Mijn wieg stond in Hilversum en daar ben ik ook opgegroeid. Na een kort maar hevig verblijf van 3 jaar in Eindhoven zijn Wil en ik naar Duiven verhuisd want Wil ging bij de Kema in Arnhem werken. In Duiven ben ik lang politiek actief geweest. Ik was er onder meer 12 jaar raadslid waarvan 4 jaar wethouder. Ook heb ik een aantal jaren deel uitgemaakt van de Provinciale Staten van Gelderland. Je zou zeggen dat ik wel weet hoe de hazen lopen in de politiek.

Toch heeft de Helmondse politiek me verbaasd. Dat uit zich namelijk in het vergaren van veel voorkeurstemmen, het van de ene naar de andere partij gaan, en met name het oprichten van nieuwe lokale partijen. De reden van het fenomeen is me nog steeds niet helemaal duidelijk; is het een groot ego-gehalte, de ons-kent-ons mentaliteit, een straatvechters-inslag of een uiting van strijdbaarheid? Feit is dat politici in Helmond heel goed voor zichzelf kunnen opkomen. Soms beter dan voor hun eigen partij en daarmee voor de Helmonders. Dat laatste vind ik zorgelijk. Binnen de PvdA heerst nu gelukkig het gevoel dat we de les wel hebben geleerd. We vormen een hecht team en jullie zullen ons als eenheid zien optreden de komende 4 jaar! Ik hoopte even dat ook bij andere partijen was doorgedrongen dat de versnippering in de politiek niet goed werkt. Bij de coalitievorming gingen drie partijen op in één fractie, dat leek een positief signaal op weg naar minder splinterpartijen. Jammer dat de samenwerking geweld aan gedaan wordt door het constante hameren van de fractieleden van deze samenwerkingsfractie op de naamsvermelding van hun club. Het moet voluit: Esdeeoohaadeezessenzestighelmondsebelangen!

Mirjam van der Pijl
Raadslid

Mirjam publiceert elke 6 weken op www.deweblog.nl een column, waarvan bovenstaande de eerste is.