21 mei 2013

Raadsvragen m.b.t. motie Marcouch (werkervaringsplaatsen bij Nationale politie)

 

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Datum: 21 mei 2013

Betreft: Raadsvragen m.b.t. motie Marcouch (werkervaringsplaatsen bij Nationale Politie)

Geacht College,

Dinsdag 5 februari heeft de Tweede Kamer een motie van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch aangenomen, waarin wordt voorgesteld om een project in Assen, waarbij werkloze jongeren werkervaring opdoen bij de politie, voor de hele Nationale Politie door te voeren.

In Assen loopt het project sinds september 2011. Elf werkloze jongeren konden voor twee jaar aan de slag bij de politie. Het college van B&W heeft in december 2012 een tussenevaluatie laten uitvoeren. Hieruit bleek dat de pilot een succes is. De politie geeft aan dat de jongeren hen met name ontlasten bij het opstellen van processen-verbaal, het uitwerken van rapportages van voorvallen op straat en veel andere zaken. Ook zijn de jongeren inzetbaar bij werk dat anders mogelijk zou blijven liggen. De politie kan zich hierdoor bezighouden met het echte politiewerk (meer blauw op straat).

Ook in Helmond hebben jongeren zonder werkervaring te weinig kansen op de arbeidsmarkt. De PvdA zet zich dan ook al langer in voor meer stageplekken en werkervaringsplaatsen voor scholieren, studenten en werkloze jongeren, onder meer bij de gemeente zelf. Met uitvoering van de motie-Marcouch zou ook de politie hier een bijdrage aan kunnen leveren.

De PvdA heeft daarom de volgende vragen aan het college van B&W:

1. Bent u het met de PvdA eens dat een project met werkervaringsplaatsen bij de politie kan bijdragen aan het aan het werk helpen van werkloze jongeren en bovendien de politie kan ontlasten, waardoor zij zich meer kunnen bezighouden met het echte politiewerk?

2. Bent u bereid in overleg te treden met de politie om te bepalen op welke wijze de motie-Marcouch in Helmond kan worden uitgevoerd en in navolging van Assen een project te starten met werkervaringsplaatsen voor jongeren bij de politie?

3. Ziet u kansen om naast de politie, ook bij andere (semi-)overheidsinstanties soortgelijkeprojecten te starten?

Met andere woorden: Ziet u mogelijkheden dit werkgelegenheidsproject uit te breiden naar andere Helmondse (semi-)overheidsinstanties?

Namens de fractie van de PvdA,

Jos Boetzkes

.