28 januari 2014

Wie heeft de macht in Helmond?

A.s. donderdag is het een spannende dag. Niet alleen voor de leden van het College van B&W maar zeker ook voor de Raadsleden. De begroting van 2011 moet namelijk die dag worden vastgesteld.

Dat betekend dus ook een spannende dag voor talloze organisaties, verenigingen en met name inwoners van Helmond. Immers er staan heel veel bezuinigingen die vele Helmonders zullen raken in deze begroting. Wij als PvdA-fractie zijn nogal verbolgen over de bezuinigingen die met name in de “zachte sector” vallen. De investering in mensen van de afgelopen jaren, die juist de laatste tijd duidelijk bewees haar vruchten af te werpen, dreigt teniet te worden gedaan. Wij zullen niet alleen kiezen voor solidariteit maar er ook onze nek voor uitsteken! Over de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken is erg veel commotie ontstaan. Over de mogelijke sluiting van de filialen als gevolg van deze bezuiniging zijn inmiddels tientallen brieven verstuurd, honderden e-mails verzonden, duizenden handtekeningen verzameld (en deels al ingediend bij de verantwoordelijk wethouder). Ook de mensen, met name vanuit scholen, die vrezen voor het voortbestaan van het Natuur en MilieueducatieCentrum hebben massaal van zich laten horen om maar niet te spreken over de gepikeerde hondenbezitters die de rekening van de crisis wel heel erg oneerlijk op hun bordje krijgen. Zij mogen rekenen op verzet  vanuit de PvdA tegen deze voorgenomen maatregelen. Wij als PvdA-fractie denken dit beter te kunnen oplossen!

Wij gaan hiertegen in oppositie en rekenen erop dat we daarin niet alleen zullen staan. Waar we op hopen is dat de coalitiepartijen opnieuw een rechte rug kunnen tonen tegenover de collegeleden. Afgelopen dinsdag heeft de Raad unaniem gestemd tegen de uitbreiding van het bedrijventerrein BZOB in het BZOB-bos. Op de SP en GL na, die helemaal tegen uitbreiding van bedrijventerreinen zijn, stemde de Raad voor het eerder door de Raad en ook het College ingenomen standpunt om Diesdonk als uitbreidingsterrein aan te wijzen. Na 3 amendementen tegen de Collegevoorstellen van de coalitie verzuchte onze fractievoorzitter Jos Boetzkes dat het erop leek dat de coalitie ons de oppositierol niet eens gunde…. Maar alle gekheid op een stokje, we waren natuurlijk erg blij met deze eensgezindheid. Hopelijk kunnen we ook eensgezind de vele onzalige bezuinigingsvoorstellen van tafel vegen. De raad heeft ten slotte het laatste woord, de macht zo u wilt.

Maar weet u al dat Helmond binnenkort in het centrum van de Brabantse macht komt te staan?

Voor de provinciale verkiezingen zijn al een aantal lijsttrekkers bijna zeker bekend. Van hen komen er 3 uit Helmond! Als dat de opkomst van de Helmonders bij de Statenverkiezingen niet gaat verhogen dan weet ik het ook niet meer……… Helmonders grijp uw kans!

Bij het CDA zal Ruud van Heugten zeer waarschijnlijk de kar gaan trekken, bij GroenLinks is de jonge veelbelovende Paul Smeulders zo goed als zeker van zijn lijsttrekkerschap en bij de PvdA hoeft er alleen nog een officiële bevestiging te komen nu de  Brabantse PvdA-leden voor het Helmondse Statenlid Annegien Wijnands hebben gekozen als lijsttrekker. Kijk maar eens op www.annegienwijnands.nl wat zij voor u kan betekenen!

Maar nu eerst de Helmondse begroting door de Helmondse Raad op 11 november a.s.

Mirjam van der Pijl

PvdA gemeenteraadsfractie Helmond

Ockenburghpark 3

tel: 770129

Email: mirjamvanderpijl@chello.nl

Mirjam publiceert elke 6 weken een column op “De Weblog van Helmond”