28 januari 2014

Zomervakantie

Als u deze Gazet leest zit uw vakantie er hoogstwaarschijnlijk alweer op. Net als die van mij. Die vakantie ben ik nog volop aan het vieren terwijl ik dit stukje schrijf.

De moderne communicatieapparatuur hebben wel als nadeel dat je moeilijker loskomt van de dagelijkse beslommeringen dan vroeger. Tegenwoordig gaat naast de mobiele telefoon waarmee je altijd en (bijna) overal bereikbaar bent ook vaak de laptop mee. Slecht idee eigenlijk! Een van de heerlijke ontspannende aspecten van vakantie is toch dat je even geen telefoon, geen post en geen e-mails hoeft te lezen en te beantwoorden.

Nu weten je collega’s je toch steeds te vinden via mobiel en e-mail en ben je geneigd om toch alle berichtjes die werkgerelateerd zijn te lezen. Dan blijkt overduidelijk dat het werk alsmaar doorgaat. En dat is maar goed ook. Mijn werk, de politiek, is er immers voor u! Dat kan niet een week of twee “dicht”.

Het is dan moeilijk om daarvan afstand te nemen en niet overal direct op te reageren. Ik heb dat wel tenminste. Het is dus maar goed dat ik rondreis en niet overal over een internetverbinding kan beschikken. Bijkomend voordeel is het tijdsverschil dat ik vanaf mijn vakantiebestemming heb met Nederland. Zo hoef ik niet meteen te reageren maar kan ik het ook een paar uur of een paar dagen laten wachten. Het is tenslotte heel goed om door een andere blik de dingen eens te bekijken waarmee je dagelijks bezig bent.

Vakantie, zeker als je die in een ander land viert, maakt dat mogelijk.

Relativeren dus! Maar goed ook, nu de formatie van een nieuw kabinet een kant opgaat die niet mijn voorkeur heeft. Mijn  vrees voor een hard, kil kabinet bij de combinatie VVD/CDA/PVV is groot. Bezuinigingen, minderhedenbeleid, sociaal beleid; ik maak me zorgen over een tweedeling tussen niet alleen vermogend en minder vermogend  (rijk en arm als u wilt) maar ook tussen kansrijk en kansarm. We hadden toch een traditie in Nederland om beide groepen te stimuleren het beste uit hun leven te halen maar ik ben bang dat kansarm nu kansloos gaat worden.

In het buitenland blijkt men vaak op een veel meer ontspannen manier om te kunnen gaan met minderheden en culturele verschillen. Daar valt nog wat van te leren!

Maar wie weet hoe het er voor staat, over 3 weken, als we deze Gazet in handen hebben.

Vanaf de vakantiebestemming blijkt Nederland en zeker Helmond maar een klein stipje op de aardbol te zijn. Er blijken zo veel prachtige plekken op deze aardbol te ontdekken! Om heel eerlijk te zijn: veel mooie plekjes zijn heerlijke vakantiebestemmingen maar om er te wonen? Ik heb u al eerder verteld nog een betrekkelijk nieuwe Helmondse te zijn maar als ik mag kiezen waar ik ga wonen kies ik van alle mooie plekjes die ik tot nu toe in de wereld heb gezien toch ons Dierdonkse plekje aan het Ockenburghpark.

Mirjam van der Pijl

PvdA gemeenteraadsfractie Helmond

Ockenburghpark 3

tel: 770129

Email: mirjamvanderpijl@chello.nl