Door Eva van Leeuwen op 8 april 2024

Samenvatting van de boekpresentatie ‘Brexit, Brussel, Brabant’

Cover van Brexit Brussel Brabant.Op 31 maart 2024 waren we aanwezig bij de boekpresentatie van ‘Brexit, Brussel, Brabant’, geschreven door Mathijs Schiffers.  Na VK-correspondent in Londen was geweest voor het Financieel Dagblad, solliciteerde Schiffers naar een andere functie bij dezelfde krant, namelijk EU- correspondent. Hij vertelt dat het eigenlijk op het eerste gezicht een onlogische stap is. “Journalisten worden doorgaans aangetrokken door rampspoed, eigenlijk zijn we gewoon ramptoeristen.” En in Londen was er veel bravoure, minder inhoud. Brussel leek dus geen logische stap te zijn. Maar wat gebeurt er dan wel? Iedereen kent het wel, je moet een hele grote beslissing nemen, waar je lang over na moet denken en het van verschillende kanten moet belichten om tot een wel overwogen besluit te komen. Dat gebeurt in Brussel, maar dan op grote schaal en met heel veel meningen.

De politici lijken in eerste instantie kleurlozer en er wordt minder op gefocust door de media. Echter kon hij zijn Helmondse hart ophalen bij stadsgenoten Mohammed Chahim (PvdA) en Toine Manders (CDA), beide Europarlementariërs. Hij stelt hen een aantal vragen om een beeld te schetsen over het reilen en zeilen van de EU.

Hoe val je op binnen de EU?

Mohammed: “Door hard te werken, door vooral veel te schrijven werd ik opgemerkt en heb ik mijn sporen verdiend. En aardig zijn, dat werkt het allerbeste, altijd aardig zijn en geïnteresseerd. In Brussel werkt het niet om heel ad-rem en scherp te reageren. Er is, anders dan landelijk, weinig pers die daar op zit te wachten. Eigenlijk verpest je door zo’n gedrag alleen je relaties en dat is niet wat je wil. Door een aardige toegankelijke persoonlijkheid, heb je eerder een gunfactor. Uiteindelijk moeten we het allemaal samen doen, dus veel verbinding zoeken met allerlei mensen is het beste wat je kan doen.”

“En het is geven en nemen. Maar wees ook niet bang om ruggengraat te tonen wanneer het nodig is. Een tijdje terug was dat nodig. Ik dacht dat ik steun kreeg van bepaalde mensen, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat terwijl wij wel onze afspraak waren nagekomen. Ik schroomde niet om mijn rug recht te houden. Dat is wel een spannend moment. Je weet gewoon dat het slecht kan uitpakken en je misschien je carrière om zeep hebt geholpen.”

Toine: “Mensen betrekken is heel erg belangrijk. Minder focus op intellectuele lastige vraagstukken in onbegrijpelijke taal. Wat we doen moet beter gecommuniceerd worden. Daar valt nog heel wat aan te verbeteren. Door goed samen te werken binnen de EU zorg je er ook voor dat Nederland sterk staat. Collectief weerstand bieden is nodig. Op dit moment zijn we zo gepolariseerd dat niemand de nuance meer kan of wil aanbrengen.”

“Uiteraard kost de EU geld, maar niemand vertelt het verhaal wat het uiteindelijk oplevert. Je moet groter en verder denken dan vandaag de dag. Wat is de impact van de regels die we bedenken voor de volgende generaties, daar gaat het over.”

Hoe is je band met Frans Timmermans?

Mohammed: “Ik heb een goede relatie met Frans. Mensen bellen mij soms per ongeluk op in plaats van hem, eigenlijk ben ik een mini-Frans. We kunnen het goed vinden, zo nu en dan gaan we samen uit eten en bespreken uiteenlopende zaken. Ik kan ook eerlijk en kritisch zijn tegenover hem, soms zijn mijn ideeën net iets beter,” zegt hij lachend.

Wie zijn de meest memorabele personen ?

Mohammed noemt de Duitse satirische partij genaamd Die Partei, maar ook enkele PVV-ers. “Besturen is net als voetbal, de een is goed in het inkoppen op eredivisie niveau en de ander speelt tweede klasse-voetbal. Dat verschil is er en daar deal je mee. Maar dat laatste is zelden constructief.”

Heb je ambitie voor landelijke politiek?

Mohammed: De rollen zijn anders. Ieder heeft zijn eigen taak. De ambitie voor de Haagse politiek heb ik zeker. Dat gaat alleen heel anders zijn dan wat ik nu gewend ben. Dat besef ik heel goed, in Brussel is het 10 procent vorm en 90 procent inhoud. En dat is landelijk een andere verdeling. Ik heb het gevoel dat ik wel veel goede dingen voor elkaar kan krijgen binnen de EU omdat het zo inhoudelijk is. Maar ik sta er zeker voor open.

Hoe betrekken we burgers beter bij wat er gebeurt in Brussel?

Toine: “Daar heb ik iets ludieks op bedacht. Er wordt een fictief promotiefilmpje afgespeeld waarin een soort zangwedstrijd vertoond wordt. Het idee is, dat elk land een meezingliedje maakt en strijd voor de eerste plaats. Het idee is door een pakkend liedje te bedenken, mensen het onthouden en enthousiast en nieuwsgierig worden naar het land wat erachter zit.”

Wat is jullie meest bekende/impactvolle actie?

Toine: “Ik denk jullie allemaal wel een oplaadkabel hebben voor je telefoon? Vanaf 2008 tot de dag van vandaag zet ik me in om die oplaadkabels universeel te maken. Apple heeft veel omtrekkende bewegingen gemaakt hieromtrent, uiteindelijk zijn ze toch overstag gegaan omdat ze weer nieuwe kansen zagen in het draadloos opladen. Maar we wilden geen uitzonderingen, dus ook dat we allemaal met het zelfde apparaatje draadloos kunnen opladen. Het lijkt misschien iets kleins, maar het heeft veel impact op grote schaal.”

De vragen uit de zaal gingen vooral over veiligheid en defensie met betrekking tot Rusland. Ook daar is het antwoord: Samenwerken en verbinding.

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Vanaf heden is het boek te koop o.a. via Damon.nl.

 

Eva van Leeuwen

Eva van Leeuwen

Ik woon nu iets meer dan zes jaar in de wijk Brandevoort met mijn partner en mijn zoon. Het wonen is hier fijn, al mag het nog wel een beetje groener. Je vind me met enige regelmaat bij de Cacaofabriek voor een mooie film of om met vrienden bij te kletsen. Voor de rest ga

Meer over Eva van Leeuwen