Vragen PvdA Helmond over horeca functie Cacaofabriek

Door Annegien Wijnands op 24 juni 2022

Op 24 juni stelde de PvdA Helmond de volgende vragen over de ontwikkelingen mbt de horecafunctie in de Cacaofabriek:

Geacht college van burgemeester en wethouders,

De gemeenteraad heeft op basis van het onderzoek door Courante in september 2021 (na opiniecommissie in juni 2021 en adviescommissie in september) de voorkeur uitgesproken voor verregaande samenwerking tussen Speelhuis en Cacaofabriek in de vorm van een concern-constructie, waarbij ook Speelhuis organisatorisch los komt van de gemeente.

Voor wat betreft de horeca-functie deed de gemeenteraad op basis van het advies van Courante ook een aantal richtinggevende uitspraken:

  • Zelfstandige entiteit – Horeca BV
  • Passend bij de stad en het stedelijk culturele leven
  • Primaat bij theaterfunctie en met voorwaarden

Naar aanleiding daarvan en de nu recente ontwikkelingen mbt de horeca in de Cacaofabriek hebben wij hierover de volgende vragen:

  1. Hoe verhouden deze richtinggevende uitspraken van de raad zich tot de berichtgeving dat de Cacaofabriek haar lopende contract met de horeca-exploitant heeft beëindigd en de horeca zelf ter hand gaat nemen?
  2. Hoe ziet het college erop toe dat de raadsvoorkeuren worden nagekomen en vooral ook dat gezocht wordt naar oplossingen die recht doen aan de toekomstige situatie van verregaande samenwerking tussen Cacaofabriek en Speelhuis en verzelfstandiging Speelhuis, inclusief afspraken over horeca? Maken deze deel uit van de voorwaarden mbt de te verstrekken lening aan de Cacaofabriek?
  3. Noopt de huidige ontstane situatie bij de Cacaofabriek mbt de horeca tot aanscherping van de gemeentelijke voorwaarden mbt horeca voor in beide organisaties, Speelhuis en Cacaofabriek?
  4. Is de ontstane situatie bij de Cacaofabriek mbt de horeca nu ook niet juist een kans om de samenwerking tussen de organisaties – ook op dit punt – een impuls te geven?
  5. Neemt het college een actieve rol mbt bovenstaande punten en op welke manier geeft zij deze vorm?

Alvast dank voor uw reactie.

Hartelijke groet,

Annegien Wijnands

PvdA Helmond

Annegien Wijnands

Annegien Wijnands

Ik ben Annegien Wijnands en woon al 20 jaar in Helmond, waarvan nu drie jaar in Helmond-West. Ik studeerde arbeid- en organisatiesociologie en deed veel ervaring op binnen de volgende functies: personeelswerk, coach, wethouder / statenlid, werk voor de overheid: sociaal domein / veiligheid, opdrachten als zzp’er. Ik woon met plezier in onze levendige wijk, met

Meer over Annegien Wijnands